Pon. - Čet.: 8:30 do 17.00 | Pet.: 8.30 - 14.00
Pon. - Čet.: 8:30 do 17.00 | Pet.: 8.30 - 14.00
Avtoservis Hribar, Logo
Centriranje gum, Avtoservis Hribar, gume,

Centriranje gum

hitro, kvalitetno, ugodno

Centriranje pnevmatike

Dvakrat letno je potrebno opraviti centriranje gum, in sicer spomladi in jeseni, ko pnevmatike zamenjate. Še posebej pomembno je, da za centriranje poskrbite v primeru, da med vožnjo na volanu čutite tresljaje in vibracije.

Zakaj je centriranje gum potrebno?
Kakovostno centriranje gum zagotavlja varno in udobno vožnjo in podaljšuje življenjsko dobo pnevmatik ter zmanjšuje obrabo pomembnih zglobov v podvozju. Ne centriranje gume se obrabljajo obrabljajo veliko hitreje, ter povečajo obrabo volanskih kočnikov ter kolesnih ležajev. Dodatno povzročajo hrup in tresljaj, ki vplivajo na koncentracijo voznika med vožnjo.

Ne varčujte pri centriranju gum
Premalo se zavedamo, da pri neuravnoteženih gumah generirajo velike osne sile, ki se preko platišča prenašajo na vozilo. To občutimo kot tresenje volana. Zavedajte se, da so gume tisti edini stik vozila s cesto. Zaradi necentriranih gum se le te začnejo hitreje obrabljati.

Avtoservis Hribar vam zagotavlja kvalitetno in strokovno izvedeno centriranje gum.
Centriranje gum, zakaj je potrebno centriranje gum,

Kako poteka centriranje gum:

Centriranje gum se izvaja na stroju imenovanem “centrirka”. Stroj omogoča meritve sile na osi, ter kot rezultat prikaže ustrezno mesto in maso potrebnih uteži, katere se nato ustrezno pritrdijo na platišče. Uteži so pritrjene na zunanjost ali notranjost kolesa, zato da izravnavajo centrifugalne sile, ki delujejo na težka področja, ko se kolo vrti.

V primeru, da imate kovinska platišča, se uteži nabijajo na zunanji rob, ki je izdelan za pritrditev uteži. Če pa imate alu-platišča, se morajo uteži nalepiti. Same uteži so izdelane iz cinka, zato ne povzročajo korozije ali poškodovanega platišča z rjo, katera se pojavlja pri železnih utežeh.

Naročite se na centriranje gum

Enostavno naročanje vašega vozila na centriranje gum
Ste vedeli?
Pri hitrejši vožnji pride pri necentriranih gum do prezgodnje odpovedi volanskih končnikov, kateri morajo neprestano prenašati prečne sile koles. Preko volanskih končnikov in obes se sile prenašajo na volanski drog, na katerem se zaradi tresljajev pojavi zračnost in puščanje hidravlične tekočine. Zaradi vibracij in sil močno trpijo kolesni ležaji, katerim se hitro krajša življenjska doba. Poleg mehanskih težav, ki jih prinese neuravnoteženje gum, so tukaj težava tudi hrup in tresljaji v kabini vozila, te pa lahko zmanjšujejo zbranost med vožnjo.

Centriranje gum je potrebno narediti na vseh štirih pnevmatikah in ob menjavi le teh.

Pogosta vprašanja

Kaj pa centriranje pnevmatik pravzaprav sploh je?
Gre za uravnoteženje gum, natančneje izravnavanje sil glede na os platišča, do katerih pride zaradi neenakomerne razporeditve mase na gumi ter na platišču. Če so gume neuravnotežene, prihaja med vožnjo do tresenja, ki se prenaša prek volana in karoserije.

Zakaj je centriranje gum potrebno?
Kakovostno centriranje gum zagotavlja varno in udobno vožnjo, podaljšuje življenjsko dobo pnevmatik ter zmanjšuje obrabo pomembnih zglobov v podvozju. V nasprotnem primeru se gume pri vožnji po avtocesti obrabljajo veliko hitreje, poškodujejo pa se volanski kočniki ter kolesni ležaji, prihaja tudi do puščanja hidravlične tekočine. Da o hrupu in tresljajih, ki vplivajo na koncentracijo voznika med vožnjo, niti ne govorimo
Letne, celoletne ali zimske gume?
Na to odločitev lahko vpliva več dejavnikov. Odvisno je v kakšnih razmerah največkrat vozite, kakšen je vaš slog vožnje, ali prevozite veliko kilometrov..

Izberite pnevmatike, ki imajo dobre zmogljivosti v najslabših vremenskih in cestnih pogojih, ki jih lahko srečate.

Predno pa se odpravite na menjavo gum, pa preverite njihovo ustreznost. Za varnost vas in vaših potnikov, je ključnega pomena pravilen zračni tlak v pnevmatikah Če boste vozili s prenizkim tlakom, se bodo pnevmatike hitreje obrabile in kar je najhujše- lahko imate težave pri zaviranju.

Naslednja stvar je starost same pnevmatike. Po štiriletni uporabi pnevmatike je potrebno razmišljati o nakupu nove.
Premontaža li previjačenje pnevmatik?
Veliko vas sprašuje, v čem je razlika med premontažo in previjačenjem pnevmatik. Ključnega pomena je, ali boste montirali gume s platišči ali brez.
Če boste montirali kupljene ali shranjene gume brez platišč, potem je potrebna premontaža pnevmatik. Uporabili boste ista platišča, na katerih imate pnevmatike, ki jih trenutno uporabljate.
Če boste montirali gume s platišči, je potrebno previjačenje pnevmatik. To pomeni, da imate dvoja platišča, zimske pnevmatike boste shranili s platišči.

Če povzamemo: premontaža pomeni, da stare gume demontiramo s platišča in montiramo nove gume. Previjačenje pomeni, da gume s platiščem odvijačimo in previjačimo nove gume s platišči.

ostale VULKANIZERSTVE storitve

Menjava gum, Avtoservis Hribar,
vulkanizerstve storitve

Menjava gum

Zimske pnevmatike je za letne potrebno zamenjati do 15. marca, letne za zimske pa do 15. novembra. Opravljamo vse vulkanizerske storitve: premontažo pnevmatik, centriranje pnevmatik, previjačenje pnevmatik in popravilo pnevmatik.
Preberi več
Avtoservis Hribar, Cenik,
vulkanizerstve storitve

Cenik

Cenik naših storitev
Preberi več
krpanje gum, popravilo gum, Avtoservis Hribar,
vulkanizerstve storitve

Krpanje gum

Ob neželeni nezgodi poškodbe pnevmatike, vam jo z našimi posebnimi orodji tudi kvalitetno zakrpamo. Vaša pnevmatika bo tako zdržala še mnogo kvalitetnih in varnih kilometrov.
Preberi več
Hramba gum, shranjevanje gum, Avtoservis Hribar,
vulkanizerstve storitve

Hramba gum

Da bodo pnevmatike vašega vozila zdržale kar najdlje, vam po ugodni ceni nudimo hrambo gum v posebej za to namenjenem prostoru.
Preberi več
Akcija
Krpanje gum z zunanjo injekcijo
Zgodila se je nezaželena poškodba pnevmatike?

Ni problema. Z našimi posebnimi orodji odstranimo tujek in poškodbo tudi kvalitetno zakrpamo. Vaša pnevmatika bo tako zdržala še mnogo kvalitetnih in varnih kilometrov.
Avtoservis Hribar, zakaj izbrati nas, bg,

Zakaj izbrati naš servis?

Naše podjetje zagotavlja zaupanja vreden vrhunski ugoden in kvaliteten avto servis kateregakoli vašega vozila.

Si želite manjše porabe, cenejše gorivo in ekološki izpust vašega avtomobila? Opravite ugodno predelavo vašega vozila na plin. Smo uradni partner PLINEKSA.

Prodaja, menjava, centriranje vaših pnevmatik. Vse za obuvalo vašega vozila dobite tudi pri nas, pri Avto servisu Hribar.

Zagotavljamo najvišji standard naših storitev. Naš dober glas seže še v tako oddaljeno vas.
Servis vseh znamk
Predelava na plin
Predelava na elektriko
Vulkanizerstvo
Servisno vozilo
Prevzem vašega vozila na območju 15km od naše delavnice
Dostava vozila po končanem servisu na območju 15km od naše delavnice
Vgradnja Kufatec Sound Booster sistemi
Strokovni kader
pencilenvelopephone-handsetsmartphonecarchevron-down