Pon. - Čet.: 8:30 do 17.00 | Pet.: 8.30 - 14.00
Pon. - Čet.: 8:30 do 17.00 | Pet.: 8.30 - 14.00
Avtoservis Hribar, Logo
Avtomobilski plinski sistemi,

POGOSTA VPRAŠANJA

Avtoplin

Tukaj so zbrana najpogostejša vprašanja povezana z avtoplinom

Kakšno gorivo je avto plin?
Avto plin je alternativno gorivo, ki je trenutno najbolj ekonomično in hkrati tudi zelo ekološko, torej okolju prijazno. Poleg finančnih in ekoloških prednosti ima avtoplin še mnogo ostalih pozitivnih lastnosti. Več o tem si lahko preberete v rubriki Prednosti.
Ali je avtoplinski pogon mogoče vgraditi v katerokoli vozilo?
Avto plin je mogoče vgraditi v skoraj vsa vozila na bencinski pogon, pri čemer pa je zelo priporočljiva tudi sočasna uporaba dodatka za hlajenje in mazanje ventilov.
Glede na to, da se avtoplinski sistem po vgradnji nahaja v prtljažniku, me zanima, ali izgubim veliko prostora.
Koliko prostora bo zavzela nastavitev avtoplinskega sistema, je odvisno od same velikosti vašega prtljažnega prostora, od tipa vašega vozila ter od rezervoarja. Cilindrični rezervoarji zavzamejo približno 20-30 % prostora, pri torodialnih rezervoarjih (oblika avtomobilske gume) pa prtljažni prostor pri vgradnji avto plina ostane nespremenjen, saj se vgrajujejo v prostor, ki je namenjen rezervni gumi.
Ali vgradnja avtoplinskega sistema povzroči zmanjšanje zmogljivosti vozila?
Izguba moči je po predelavi avta na plin zaradi serijskega načina vgrajevanja zanemarljiva, in sicer znaša povprečno 2 %
Je po vgradnji avto plina treba opraviti atest?
Po predelavi vozila na avtoplin je potrebno opraviti atest, ampak vam osebno ni treba skrbeti za to. V sklopu naše ponudbe predelave avtomobila na plin lahko za izvedbo atesta poskrbijo naši strokovnjaki po vgradnji avtoplinskega sistema v vaše vozilo. Atest vam zagotavlja dodatno varnost in potrdi prepričanje, da je bila predelava vašega vozila na avto plin izvedena strokovno, varno in skladno s standardi
Ali so avtoplinski sistemi, ki jih vgrajujete v vozilo, kakovostni?
Vgrajujemo samo opremo kakovostno in tehnološko najnaprednejših svetovnih proizvajalcev avtoplinskih sistemov, ki so ustrezno homologirana in atestirana. V sklopu naših storitev vam zagotavljamo strokovno izvedeno vgradnjo avtoplinskega sistema s strani naših izobraženih avtomehanikov, ki so opravili preizkuse znanja in spretnosti pri proizvajalcu ter so uradno kvalificirani za nastavitev avtoplinske opreme.
Kakšne so možnosti, da v primeru vgradnje avtoplina pride do eksplozije?
Nevarnosti eksplozije zaradi predelave vozila na plin ni (niti zaradi visokih temperatur, požara ali prometne nesreče), kar vam zagotavljamo s kopico varnostnih ukrepov:

- ko je vozilo na soncu, zaradi toplote naraste pritisk, zato je možno rezervoar napolniti samo do 80 %. Proizvajalec testira rezervoarje na pritisku do 30 barov, tako da rezervoarji ne eksplodirajo, tudi če bi bili napolnjeni 100 %.

- na samem rezervoarju je nameščen varnostni ventil, ki ima v primeru visokega pritiska nalogo, da razbremeni rezervoar. Rezervoar in varnostna armatura sta projektirani tako, da ne more priti do eksplozije niti pri požaru, v primeru težje prometne nesreče pa je dokazano, da sta dodatni ščit pred udarci.
Je z vidika možnosti eksplozije in požara pri plinskem pogonu večja nevarnost kot pri bencinskem ali naftnem?
Že na začetku naj pojasnimo, da je plinski rezervoar narejen iz jekla in je kar 20x močnejši in odpornejši od bencinskega in naftnega, ki sta izdelana iz plastike. Torej, v primeru, če se predre rezervoar in vžge plin, bo ta gorel v usmerjenem plamenu, medtem ko se bo bencin razlil po površini in s plameni zajel celotno vozilo. Zaključek: vsekakor ste s plinskim pogonom bolj varni pred potencialnim požarom.
Se po vgradnji avtoplinskega sistema lahko v vozilu pojavlja neprijeten vonj po plinu?
Če vgradnja in nastavitev avtoplinskega sistema potekata pravilno, se vonj avto plina ne sme pojavljati. Vonj avto plina opozarja na okvaro ali napako, zato je v primeru, če vonj zaznate, treba primerno ukrepati.
Na koliko časa je treba opraviti servis in kontrole naprav v vozilu?
Avtoplinska napeljava po postopku vtečenosti ne zahteva nobenega zahtevnega vzdrževanja. Dovolj je že letni servis pri nas, in sicer po 20.000 prevoženih kilometrih. Vedno pa si lahko vsa navodila podrobno ogledate tudi v vaši servisni knjižici, ki jo boste dobili ob vgradnji avtoplina v vaše vozilo.
Ali se zaradi avtoplinskega sistema lahko pozimi pojavijo problemi pri vžigu vozila?
Težav pri vžigu zaradi avtoplinskega sistema pozimi ni - za razliko od starih avtomobilov z uplinjačem. Vozilo, predelano na plin, se namreč vedno zažene na bencin, nato pa pri določeni temperaturi preklopi na plin. Odvisno od sistema pa se pri določenem številu vrtljajev oz. pri določeni delovni temperaturi motorja preklopi iz bencina na plin.
Kakšen je doseg vozila z enim polnim rezervoarjem avto plina?
Z majhnim rezervoarjem je na daljših relacijah možno z avtoplinom prevoziti več kot 450 km. Seveda pa je doseg posameznega vozila na avtoplin odvisen od velikosti rezervoarja in od porabe goriva. Poudariti pa moramo tudi dejstvo, da po vgradnji avtoplina lahko še vedno vozite tudi na bencin, torej imate vozilo z dvema vrstama goriva. Upoštevajoč to dejstvo je lahko doseg vašega vozila brez ustavljanja na plinski polnilnici/bencinski črpalki ca. 1000 km.
Opazil/-a sem, da se pri polnjenju rezervoarja do maksimuma pretok plina zaustavi sam še preden je napolnjen do konca. Zakaj?
Količino polnjenega plina omogoča sama armatura na rezervoarju, ki je s strani proizvajalca naravnana tako, da je maksimalno dovoljeno polnjenje 80 % od skupne prostornine rezervoarja.
Kje se polni vozilo na avtoplin?
V Sloveniji je trenutno več kot 100 polnilnih mest, kjer lahko napolnite vaše vozilo na plin. Lokacije črpalk po vsej Evropi si lahko ogledate ne tej povezavi http://www.mylpg.eu/stations/.
Kako je treba ravnati v primeru prometne nesreče?
Če pride do prometne nesreče, je treba samo zapreti izhodni ventil na rezervoarju plina, pri novejših modelih pa obstoječi elektroventil avtomatsko ob izključitvi kontakta na vozilu prekine dotok plina.
Kakšen je učinek na delovanje motorja?
Če pride do prometne nesreče, je treba samo zapreti izhodni ventil na rezervoarju plina, pri novejših modelih pa obstoječi elektroventil avtomatsko ob izključitvi kontakta Avtoplin ima zaradi svojih lastnosti ugoden vpliv na motor. Trajnost motorja se poveča za ca. 35% v primerjavi z motorjem, ki za pogonsko gorivo uporablja bencin. Delovanje motorja je tišje, cilindri motorja se manj obrabljajo, motorno olje je bolj trajno, trajnost katalizatorja in lamda sonde pa se podvoji. Popolno zgorevanje zmesi plin-zrak v cilindrih motorja ne vodi do izgube goriva v izpušnih plinih. Izpušni plini so čistejši.
Kako dolgo traja instalacija sistema?
Instalacija sistema v praksi traja od 8 do 16 ur, odvisno od tipa vozila in števila valjev. Tukaj bi želeli izpostaviti dejstvo, da se nikoli ne vežemo na čas predelave, prav tako ne postavljamo norm našim instalaterjem saj bi tako lahko vplivali na kakovost vgradnje, ki je pomemben faktor nadaljnega delovanja sistema in življenske dobe le tega. Ker se zavedamo, da je v sodobnem ritmu življenja mobilnost izjemnega pomena našim strankam za čas predelave zagotovimo popolnoma brezplačno nadomestno vozilo, ki vam ga lahko dostavimo na dom in hkrati prevzamemo vaše vozilo.

Naročite se na predelavo vašega vozila na plin

Enostavno naročanje na servis vozila
Morda vas zanima tudi naslednji članek
Predelava avta na plin,

Plinski sistemi – Avtoplin

Na našem certificiranem avtoservisu vam nudimo prezentacijo, servis in vgradnjo avtoplinskih sistemov svetovno uveljavljenih proizvajalcev ZAVOLI, PLINEKS TER EMER z garancijo.Za vgrajen avtoplinski sistem izdelamo tudi vso potrebno dokumentacijo.
Preberi več
Avtomobilski plinski sistemi,

Predelava avta na plin

V našem servisu vgrajujemo in servisiramo avtoplinske sisteme blagovnih znamk ZAVOLI, EMER ali PLINEKS PRO. Strankam vedno priporočamo vgradnjo enega izmed vrhunskih sistemov, ki je za posamezen avto najbolj primeren. Le ti so v celoti prenosljivi v drugo vozilo, vbrizg goriva pa imajo v realnem času
Preberi več
Avtoservis Hribar, zakaj izbrati nas, bg,

Zakaj izbrati naš servis?

Naše podjetje zagotavlja zaupanja vreden vrhunski ugoden in kvaliteten avto servis kateregakoli vašega vozila.

Si želite manjše porabe, cenejše gorivo in ekološki izpust vašega avtomobila? Opravite ugodno predelavo vašega vozila na plin. Smo uradni partner PLINEKSA.

Prodaja, menjava, centriranje vaših pnevmatik. Vse za obuvalo vašega vozila dobite tudi pri nas, pri Avto servisu Hribar.

Zagotavljamo najvišji standard naših storitev. Naš dober glas seže še v tako oddaljeno vas.
Servis vseh znamk
Predelava na plin
Predelava na elektriko
Vulkanizerstvo
Servisno vozilo
Prevzem vašega vozila na območju 15km od naše delavnice
Dostava vozila po končanem servisu na območju 15km od naše delavnice
Vgradnja Kufatec Sound Booster sistemi
Strokovni kader
envelopesmartphonecarchevron-down